Portretschrijven met je team

Portretschrijven is een leuke, leerzame manier om je team beter te leren kennen. Pas handige schrijftips toe, portretteer en wordt geportretteerd. Gezelligheid gegarandeerd. 

Cursus Portretschrijven Nijmegen.jpg

Workshop portretschrijven voor teams

Portretschrijven begint met aandachtig naar elkaar kijken en luisteren. Iets waar je tijdens de dagelijkse bezigheden niet altijd toe komt. Door je blik te richten op de mensen die naast en achter je staan, kan je nieuwe dingen aan elkaar ontdekken. Een geschreven portret is een toegankelijke manier om die observaties vervolgens te delen, en voor de ontvanger vaak een groot geschenk.

Speelse oefeningen in tweetallen

De workshop portretschrijven voor teams bestaat uit drie à vier afwisselende oefeningen die zijn afgestemd op de schrijfervaring van de teamleden en hoe goed iedereen elkaar al kent. Tot de mogelijke oefeningen behoren:

  • elkaar nauwgezet beschrijven, met de blik van een schilder (zonder oordeel en interpretatie)

  • elkaar portretteren op basis van een kort gesprek

  • elkaar portretteren in de vorm van een scène

  • een drieluik over jezelf schrijven

  • een fictief zelfportret schrijven

  • een karikatuur schrijven

 

De oefeningen worden uitgevoerd in steeds wisselende twee- of drietallen. Elke ronde zit je dus tegenover iemand anders. Door korte instructies, voorbeeldteksten en uitwisseling leer je hoe geschreven portretten werken. Aan het einde van de workshop gaat iedereen naar huis met drie of vier portretten van zichzelf, uit de pen van verschillende auteurs.

Praktische info

De workshop portretschrijven voor teams duurt 2,5 - 3 uur, kost tussen de 295,- en 350,- euro en is geschikt voor 6 - 14 deelnemers.

Combinatie met portrettekenen

Voor teams vanaf 15 personen kan het interessant zijn om de groep te splitsen: de ene helft gaat portretten schrijven, de andere gaat portretten tekenen. Ik werk daarvoor samen met de Antwerpse tekenaar Mila Van Goethem.

 

Vraag een offerte aan

arrow&v

Bedankt voor je aanvraag! Ik neem binnen enkele dagen contact met je op. We gaan er een fijne workshop van maken!

Wat zeggen deelnemers?

Elske zorgt dat iedereen aan bod komt, zij zorgt dat de zwijgers ook spreken. Ik vind het mooi hoe zij ons in een aangename flow bij de zaken houdt. 

Hendrik (cursist)

Elske luisterde met haar hele lichaam naar onze vragen, alsof al de rest verbleekte. Ze laat je meteen thuis voelen. 

Liza (cursist)

Elske begeleidde me met het schrijven van een essay. Waar ik eerder in de knoop raakte of in de stress schoot, kreeg ik nu heldere aanwijzingen. Dat gaf me zoveel zin om door te werken! Niet eerder was de puzzel van een stuk schrijven zo'n plezier.

Tim (theatermaker)

Mooi opgebouwd, objectieve en constructieve feedback op de oefeningen, ruimte voor individuele feedback, oog en aandacht voor elke cursist ongeacht het niveau van de technische vaardigheden

Michaël (cursist)

Ik ben beginnend schrijver en kan al wat zakelijk en commercieel schrijven (bv. webcopy). Deze cursus met een meer beschrijvende, literaire invalshoek was daar een hele mooie aanvulling voor.

Edith (cursist)

Ik werkte aan een kort literair verhaal, maar kwam op enig moment niet verder. Je feedback en tips, in een gesprek en schriftelijk, waren een enorme stimulans. De personen in mijn verhaal werden boeiender. Ook kwam ik in het verhaal tot meer verbeelding en een verrassend plot. Behalve leerzaam was ons gesprek ook heel plezierig. Dankjewel!

Jan (hobbyschrijver)

Portretschrijven is een specifieke vaardigheid die in deze cursus gedoseerd, creatief en interactief is aangeboden met duidelijke opdrachten en instructies. 

Miriam (cursist)

De opbouw doorheen de 5 lessen werkte goed. Goed dat we inzoomden op drie concrete stijlfiguren en daar steeds op terugkwamen. Ook bijzonder interessant om verschillende werkwijzen bij het schrijven te leren kennen (vrij schrijven - de zintuigen). De uitgebreide feedback bij de huiswerkopdrachten was ontzettend leerrijk. De leestips vond ik ook erg leuk, om (creatieve) toepassingen uit de praktijk te leren kennen.

Edith (cursist)