top of page

Cursus portretschrijven
in Heteren

In de vijfdelige cursus portretschrijven onderzoeken we hoe je iemand in een beperkt aantal woorden zo treffend mogelijk vangt op papier. Door verschillende invalshoeken, schrijfprincipes en stijlen uit te proberen, krijg je de basisvaardigheden vlot in de vingers.

Afbeelding Portretschrijfcursus Elske van Lonkhuijzen_edited.jpg

Portretschrijven

Met een (geschreven) portret kan je iemand een eer bewijzen, herinneringen bewaren of je verhouding tot een ander onderzoeken. Zo kan je met een portret iemands leven, karakter en keuzes gedenken bij een uitvaart, maar ook een jubilerend of trouwend koppel verrassen. Je kan een goede vriend of dierbare collega in het zonnetje zetten of duiken in het wezen van iemand die je beter zou willen begrijpen. 

Aanpak

Een nieuwe vaardigheid leer je door te doén. En door vervolgens op je aanpak en teksten te reflecteren. Wil je leren portretschrijven, schrijf dan veel portretten. Probeer zoveel mogelijk technieken, perspectieven en strategieën uit. Kijk nieuwsgierig en eerlijk naar je eigen werk en dat van anderen. 

In deze vijfdelige cursus portretschrijven krijg je veel ruimte om te proberen en reflecteren. De lessen zijn interactief, de oefeningen kort en afwisselend, zodat je in korte tijd veel schrijfkilometers kan maken. De volgende oefeningen komen aan bod:

 • iemand zo objectief mogelijk beschrijven

 • iemand levensecht beschrijven door contrast en metaforen

 • een scène schrijven over iemand die je dierbaar is

 • iemand portretteren op basis van een interview

 • een zelfportret schrijven

Deze cursus is eerder praktisch dan theoretisch, maar schrijfprincipes worden altijd uitgelegd. We bespreken voorbeelden (van elkaar en van ervaren schrijvers), je krijgt twee keer individuele feedback op je tekst en voor de diepzeeduiker heb ik elke week een inspirerende leestip.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die het geschreven portret op een speelse en veilige manier wil onderzoeken en is bijvoorbeeld interessant als je:

 • al fictie of non-fictie schrijft en zoekt naar nieuwe invalshoeken

 • wilt beginnen met schrijven

 • eenmalig een portret wilt maken, bijvoorbeeld voor een uitvaart, jubileum of huwelijk

 • in je rol van uitvaartspreker of trouwambtenaar regelmatig (ceremoniële) portretten maakt en nieuwe stijlmiddelen bewust(er) wilt inzetten

 • in je beroep als geestelijk verzorger, maatschappelijk werker of psycholoog met nieuwe, meer literaire instrumenten over je doelgroep wilt denken en schrijven

 • in je vak als copywriter zoekt naar artistieke invalshoeken voor zakelijke portretten

 

Schrijfervaring is niet vereist. Er is ruimte voor 5 tot 12 deelnemers.

Wanneer?

De cursus beslaat vijf zaterdagochtenden van 10.00 tot 12.30 uur 

De lesdagen zijn: 14, 21 en 28 januari, 4 en 18 februari 2023

(op 11 februari is er geen les zodat je tijd hebt voor een langere schrijfopdracht)

 

Waar?

De Vloedschuur, Kerklaan 4A in Heteren (Betuwe)

Kosten cursus

€ 245,- (en je krijgt € 45,- korting als je de proefles op 10 december volgde)

Je ontvangt de factuur vooraf en voor de hele reeks.

 

Inschrijven 

Schrijf je bij voorkeur vóór 1 januari 2023 voor de cursus. 

Ik meld me aan voor:

Bedankt voor je inschrijving! Ik laat je uiterlijk op 9 januari weten of de cursus kan doorgaan. Hou je inbox in de gaten!

Wat zeggen deelnemers?

Elske zorgt dat iedereen aan bod komt, zij zorgt dat de zwijgers ook spreken. Ik vind het mooi hoe zij ons in een aangename flow bij de zaken houdt. 

Hendrik (cursist)

Elske luisterde met haar hele lichaam naar onze vragen, alsof al de rest verbleekte. Ze laat je meteen thuis voelen. 

Liza (cursist)

Elske begeleidde me met het schrijven van een essay. Waar ik eerder in de knoop raakte of in de stress schoot, kreeg ik nu heldere aanwijzingen. Dat gaf me zoveel zin om door te werken! Niet eerder was de puzzel van een stuk schrijven zo'n plezier.

Tim (theatermaker)

Mooi opgebouwd, objectieve en constructieve feedback op de oefeningen, ruimte voor individuele feedback, oog en aandacht voor elke cursist ongeacht het niveau van de technische vaardigheden

Michaël (cursist)

Ik ben beginnend schrijver en kan al wat zakelijk en commercieel schrijven (bv. webcopy). Deze cursus met een meer beschrijvende, literaire invalshoek was daar een hele mooie aanvulling voor.

Edith (cursist)

Ik werkte aan een kort literair verhaal, maar kwam op enig moment niet verder. Je feedback en tips, in een gesprek en schriftelijk, waren een enorme stimulans. De personen in mijn verhaal werden boeiender. Ook kwam ik in het verhaal tot meer verbeelding en een verrassend plot. Behalve leerzaam was ons gesprek ook heel plezierig. Dankjewel!

Jan (hobbyschrijver)

Portretschrijven is een specifieke vaardigheid die in deze cursus gedoseerd, creatief en interactief is aangeboden met duidelijke opdrachten en instructies. 

Miriam (cursist)

De opbouw doorheen de 5 lessen werkte goed. Goed dat we inzoomden op drie concrete stijlfiguren en daar steeds op terugkwamen. Ook bijzonder interessant om verschillende werkwijzen bij het schrijven te leren kennen (vrij schrijven - de zintuigen). De uitgebreide feedback bij de huiswerkopdrachten was ontzettend leerrijk. De leestips vond ik ook erg leuk, om (creatieve) toepassingen uit de praktijk te leren kennen.

Edith (cursist)

bottom of page