top of page

Portretten & levensverhalen

Wil je je eigen verhaal of dat van een dierbare op papier vastleggen?

Ik zoek graag met je naar een invalshoek, vorm en stijl die het verhaal recht doen en lezers aanspreken.

Elske van Lonkhuijzen portretschrijver.jpg

Portretten

Er zijn talloze redenen om iemand (of jezelf) te laten portretteren:

  • pensioen

  • jubileum

  • (naderend) afscheid

  • verjaardag

  • reportage

 

Bij het schrijven van een portret ligt mijn werkwijze niet vast. Ik ben er namelijk van overtuigd dat de aanpak en vorm van het portret de inhoud moeten versterken. Zo portretteer ik op basis van interviews, herinneringen en/of eigen observaties en zoek ik naar een invalshoek, perspectief en stijl die zoveel mogelijk recht doen aan de geportretteerde. Ik maak gebruik van interviewtechnieken uit de narratieve psychologie en literaire schrijfprincipes. 

Levensverhalen

Het (laten) optekenen van je levensverhaal blijkt veel op te leveren:

  • Het proces van herinneren, vertellen en herlezen geeft overzicht over je leven en soms ook nieuwe inzichten: bijvoorbeeld in de keuzes die je maakte, je persoonlijke waarden, de patronen in jouw leven en je verbondenheid met vroegere en latere generaties.

  • Door je verhaal in een boek te gieten, kan je het delen met anderen.

  • Persoonlijke verhalen zijn een vorm van familie-erfgoed; door ze op te schrijven hebben toekomstige generaties toegang tot de ervaringen van hun ouders en grootouders en blijft het verleden levend.

Een levensverhaal schrijf ik op basis van meerdere interviews over alle belangrijke thema's van het leven. Van jeugdjaren tot jubilea en van liefde tot loopbaan. Ik maak gebruik van gesprekstechnieken uit de narratieve psychologie en blijf in de geschreven tekst dichtbij de stem en formulering van de verteller.

 

Het ambacht van levensverhalen schrijven leerde ik bij Mijn Boek, een project van Zorgbedrijf Antwerpen. Voor eindredactie, vormgeving en drukwerk werk ik nog regelmatig samen met Mijn Boek.

Portret of levensverhaal laten maken?

Offerte portret

Een portret is altijd maatwerk. Stuur me je vraag en ik neem contact met je op.

Offerte levensverhaal

Een levensverhaal in boekvorm kost ongeveer 3.000 euro. 

Wat zeggen geportretteerden en hun familieleden?

Hans is zo trots als een pauw. Iedereen is erg enthousiast over het boek. Wat een mooi project. Duizendmaal dank wat je voor Hans en voor ons hebt gemaakt!

Machiel (over het levensverhaal van zijn vader)

We hebben aan het boek en de weg ernaartoe heel mooie herinneringen en dat is voor een groot deel dankzij jouw inbreng, werk en 'zijn'.

Gaby (over het levensverhaal van haar moeder)

Ik heb ontzettend genoten van hoe stilaan mijn boek tot stand kwam. Elske heeft zich ten volle ingezet om er een pareltje van te maken. Ze ging er helemaal in op en gaf me bij elk interview opdrachten. Zo kreeg ik enkele weken de tijd om gedachten op te schrijven en foto’s op te zoeken.

 

 

Ik geniet ook van de uitvoering van mijn boek. Mijn manuscript kreeg een mooie vormgeving en werd prachtig ingebonden.

Mia (80)

Het viel goed mee. (Klik)

Jeanne (86)

Ik blijf veel waardering krijgen voor mijn boek dat jij zo leuk samengesteld en geschreven hebt. Het blijft iets unieks. Het heeft mijn zus aangezet om ook haar leven op te schrijven voor haar kleinkinderen en familie. Ik hoop je zeker nog te mogen ontmoeten.

Rina (73)

Ik hoor opa praten als ik lees, alsof hij naast me de verhalen zit te vertellen.

Boy (over het levensverhaal van zijn opa)

bottom of page