top of page

Workshops & cursus 
portretschrijven

In de workshops en cursus portretschrijven onderzoeken we hoe je iemand in een beperkt aantal woorden zo treffend mogelijk vangt op papier. Door verschillende invalshoeken, schrijfprincipes en stijlen uit te proberen, krijg je de basisvaardigheden vlot in de vingers.

Cursus Portretschrijven Nijmegen.jpg

Cursus portretschrijven

Een nieuwe vaardigheid leer je door te doén. En door vervolgens op je aanpak en teksten te reflecteren. Wil je leren portretschrijven, schrijf dan veel portretten. Probeer zoveel mogelijk technieken, perspectieven en strategieën uit. Kijk nieuwsgierig en eerlijk naar je eigen werk en dat van anderen. 

In de vijfdelige cursus portretschrijven krijg je veel ruimte om te proberen en reflecteren. De lessen zijn interactief, de oefeningen kort en afwisselend, zodat je in korte tijd veel schrijfkilometers kan maken. De volgende oefeningen komen aan bod:

 • iemand zo objectief mogelijk beschrijven

 • iemand levensecht beschrijven door contrast en metaforen

 • een scène schrijven over iemand die je dierbaar is

 • iemand portretteren op basis van een interview

 • een zelfportret schrijven

Deze cursus is eerder praktisch dan theoretisch, maar schrijfprincipes worden altijd uitgelegd. We bespreken voorbeelden (van elkaar en van ervaren schrijvers), je krijgt twee keer individuele feedback op je tekst en voor de diepzeeduiker heb ik elke week een inspirerende leestip.

 

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die het geschreven portret op een speelse en veilige manier wil onderzoeken en is bijvoorbeeld interessant als je:

 • al fictie of non-fictie schrijft en zoekt naar nieuwe invalshoeken

 • in een concreet genre wilt beginnen met schrijven

 • eenmalig een portret wilt maken, bijvoorbeeld voor een uitvaart, jubileum of huwelijk

 • in je rol van uitvaartspreker of trouwambtenaar regelmatig (ceremoniële) portretten maakt en nieuwe stijlmiddelen bewust(er) wilt inzetten

 • in je beroep als geestelijk verzorger, maatschappelijk werker of psycholoog met nieuwe, meer literaire instrumenten over je doelgroep wilt denken en schrijven

 • in je vak als copywriter zoekt naar artistieke invalshoeken voor zakelijke portretten

Schrijfervaring is niet vereist.

De exacte invulling en kosten van deze cursus kunnen per opdrachtgever en leslocatie verschillen. 

 

Ik ontwikkelde deze cursus samen met Igor Daems, die hem nog altijd met verve doceert bij Creatief Schrijven vzw in Antwerpen.

Workshops portretschrijven

Enkele lessen uit de cursus portretschrijven bied ik ook als workshop aan. We bespreken wat een portret kenmerkt en hoe je eraan begint. Welke invalshoeken kan je kiezen en wat leveren die op? Door verschillende aanpakken uit te proberen en de uitkomsten te bespreken komen we tot een lijstje van concrete tips om individuen zo treffend mogelijk in woorden te vangen.

Een workshop of cursus volgen?

Korte cursus portretschrijven
in Nijmegen

Leer de basis in drie lessen:

vrijdag 10 mei, 24 mei en 14 juni

van 14.00 tot 16.30 uur

Portretschrijven
als teamactiviteit

Portretschrijven is een leuke manier om je team te leren kennen. Pas tips toe, portretteer en word geportretteerd. Gezelligheid gegarandeerd!

Stiftdichten op
je feest of partij

Een stiftgedicht maak je niet door te 

schrijven maar door te schrappen.

Workshop stiftdichten
in Nijmegen

zondag 10 maart 2024

Cultuurhuis Lindenberg

Andere workshops

Je kan me ook inhuren voor workshops familieportretten, stiftdichten, speechschrijven, microproza & autobiografisch schrijven

Persoonlijke begeleiding

Ben je bezig met een eigen (portret)schrijfproject en zoek je een deskundige en motiverende meelezer?
Ik wakker het schrijfplezier voor je aan!

 

Portretschrijven in jouw stad?

Ik wil de cursus portretschrijven in heel Nederland aanbieden. Als vijfdelige reeks óf in de vorm van een compacte tweedaagse. Een mailtje ontvangen als ik in jouw omgeving kom? 

Niet gevonden wat je zocht?

Neem een kijkje op de website van Schrijven Online. Daar vind je workshops en cursussen waarvan je het bestaan niet kon vermoeden.

Wat zeggen deelnemers?

Elske zorgt dat iedereen aan bod komt, zij zorgt dat de zwijgers ook spreken. Ik vind het mooi hoe zij ons in een aangename flow bij de zaken houdt. 

Hendrik (cursist)

Elske luisterde met haar hele lichaam naar onze vragen, alsof al de rest verbleekte. Ze laat je meteen thuis voelen. 

Liza (cursist)

Elske begeleidde me met het schrijven van een essay. Waar ik eerder in de knoop raakte of in de stress schoot, kreeg ik nu heldere aanwijzingen. Dat gaf me zoveel zin om door te werken! Niet eerder was de puzzel van een stuk schrijven zo'n plezier.

Tim (theatermaker)

Mooi opgebouwd, objectieve en constructieve feedback op de oefeningen, ruimte voor individuele feedback, oog en aandacht voor elke cursist ongeacht het niveau van de technische vaardigheden

Michaël (cursist)

Ik ben beginnend schrijver en kan al wat zakelijk en commercieel schrijven (bv. webcopy). Deze cursus met een meer beschrijvende, literaire invalshoek was daar een hele mooie aanvulling voor.

Edith (cursist)

Ik werkte aan een kort literair verhaal, maar kwam op enig moment niet verder. Je feedback en tips, in een gesprek en schriftelijk, waren een enorme stimulans. De personen in mijn verhaal werden boeiender. Ook kwam ik in het verhaal tot meer verbeelding en een verrassend plot. Behalve leerzaam was ons gesprek ook heel plezierig. Dankjewel!

Jan (hobbyschrijver)

Portretschrijven is een specifieke vaardigheid die in deze cursus gedoseerd, creatief en interactief is aangeboden met duidelijke opdrachten en instructies. 

Miriam (cursist)

De opbouw doorheen de 5 lessen werkte goed. Goed dat we inzoomden op drie concrete stijlfiguren en daar steeds op terugkwamen. Ook bijzonder interessant om verschillende werkwijzen bij het schrijven te leren kennen (vrij schrijven - de zintuigen). De uitgebreide feedback bij de huiswerkopdrachten was ontzettend leerrijk. De leestips vond ik ook erg leuk, om (creatieve) toepassingen uit de praktijk te leren kennen.

Edith (cursist)

bottom of page