top of page

Workshop portretschrijven

In deze toegankelijke workshop onderzoeken we het geschreven portret. Hoe begin je eraan? Welke invalshoeken kan je kiezen en wat leveren die op? Je schrijft twee à drie korte portretten op basis van een foto van iemand die jou dierbaar is.

Afbeelding Portretschrijfcursus Elske van Lonkhuijzen_edited.jpg

Portretschrijven

Met een (geschreven) portret kan je iemand een eer bewijzen, herinneringen bewaren of je verhouding tot een ander onderzoeken. Zo kan je met een portret iemands leven, karakter en keuzes gedenken bij een uitvaart, maar ook een jubilerend of trouwend koppel verrassen. Je kan een goede vriend of dierbare collega in het zonnetje zetten of duiken in het wezen van iemand die je beter zou willen begrijpen. 

Aanpak

In deze workshop schrijven we twee à drie korte portretten op basis van een foto. We onderzoeken verschillende invalshoeken en verschillende stijlprincipes. Na de workshop heb je een beeld van de artistieke en sociale mogelijkheden van een portret. Ook heb je een aantal concrete aanknopingspunten om zelfstandig verder te schrijven. Smaakt de workshop naar meer? Dan zijn er mogelijkheden voor persoonlijke coaching of het volgen van twee korte, driedelige cursussen.

Voor wie?

Deze workshop is geschikt voor iedereen die het geschreven portret op een speelse en veilige manier wil onderzoeken en is bijvoorbeeld interessant als je:

  • al fictie of non-fictie schrijft en zoekt naar nieuwe invalshoeken

  • in een concreet genre wilt beginnen met schrijven

  • eenmalig een portret wilt maken, bijvoorbeeld voor een uitvaart, jubileum of huwelijk

  • in je rol van uitvaartspreker of trouwambtenaar regelmatig (ceremoniële) portretten maakt en nieuwe stijlmiddelen bewust(er) wilt inzetten

  • in je beroep als geestelijk verzorger, maatschappelijk werker of psycholoog met nieuwe, meer literaire instrumenten over je doelgroep wilt denken en schrijven

  • in je vak als copywriter zoekt naar artistieke invalshoeken voor zakelijke portretten

Schrijfervaring is mooi meegenomen, maar niet vereist. Er is ruimte voor 4 - 12 deelnemers.

Benodigdheden

  • Pen en papier

  • Een foto (afgedrukt, dus niet op smartphone) van iemand die jou dierbaar is. Kies voor iemand waar je met gemak, dus zonder hevige emoties, over kan schrijven zodat je voldoende aandacht kan besteden aan de ambachtelijke kanten van het schrijven. 

Wanneer?

[er is momenteel geen workshop gepland]

 

Waar?

Kosten 

 

Inschrijven 

Inschrijven is momenteel niet mogelijk.

Wat zeggen deelnemers?

Elske zorgt dat iedereen aan bod komt, zij zorgt dat de zwijgers ook spreken. Ik vind het mooi hoe zij ons in een aangename flow bij de zaken houdt. 

Hendrik (cursist)

Elske luisterde met haar hele lichaam naar onze vragen, alsof al de rest verbleekte. Ze laat je meteen thuis voelen. 

Liza (cursist)

Elske begeleidde me met het schrijven van een essay. Waar ik eerder in de knoop raakte of in de stress schoot, kreeg ik nu heldere aanwijzingen. Dat gaf me zoveel zin om door te werken! Niet eerder was de puzzel van een stuk schrijven zo'n plezier.

Tim (theatermaker)

Mooi opgebouwd, objectieve en constructieve feedback op de oefeningen, ruimte voor individuele feedback, oog en aandacht voor elke cursist ongeacht het niveau van de technische vaardigheden

Michaël (cursist)

Ik ben beginnend schrijver en kan al wat zakelijk en commercieel schrijven (bv. webcopy). Deze cursus met een meer beschrijvende, literaire invalshoek was daar een hele mooie aanvulling voor.

Edith (cursist)

Ik werkte aan een kort literair verhaal, maar kwam op enig moment niet verder. Je feedback en tips, in een gesprek en schriftelijk, waren een enorme stimulans. De personen in mijn verhaal werden boeiender. Ook kwam ik in het verhaal tot meer verbeelding en een verrassend plot. Behalve leerzaam was ons gesprek ook heel plezierig. Dankjewel!

Jan (hobbyschrijver)

Portretschrijven is een specifieke vaardigheid die in deze cursus gedoseerd, creatief en interactief is aangeboden met duidelijke opdrachten en instructies. 

Miriam (cursist)

De opbouw doorheen de 5 lessen werkte goed. Goed dat we inzoomden op drie concrete stijlfiguren en daar steeds op terugkwamen. Ook bijzonder interessant om verschillende werkwijzen bij het schrijven te leren kennen (vrij schrijven - de zintuigen). De uitgebreide feedback bij de huiswerkopdrachten was ontzettend leerrijk. De leestips vond ik ook erg leuk, om (creatieve) toepassingen uit de praktijk te leren kennen.

Edith (cursist)

bottom of page