top of page

Cursus portretschrijven:
schrijfprincipes voor een treffend en gelaagd portret

In de driedelige cursus portretschrijven onderzoeken we hoe je iemand in een beperkt aantal woorden zo treffend mogelijk vangt op papier. Door verschillende invalshoeken, schrijfprincipes en stijlen uit te proberen, krijg je de basisvaardigheden vlot in de vingers.

Header opa.jpg

Portretschrijven

Met een (geschreven) portret kan je iemand een eer bewijzen, herinneringen bewaren of je verhouding tot een ander onderzoeken. Zo kan je met een portret iemands leven, karakter en keuzes gedenken bij een uitvaart, maar ook een jubilerend of trouwend koppel verrassen. Je kan een goede vriend of dierbare collega in het zonnetje zetten of duiken in het wezen van iemand die je beter zou willen begrijpen. 

Aanpak

Een nieuwe vaardigheid leer je door te doén. En door vervolgens op je aanpak en teksten te reflecteren. Wil je leren portretschrijven, schrijf dan veel portretten. Probeer zoveel mogelijk technieken, perspectieven en strategieën uit. Kijk nieuwsgierig en eerlijk naar je eigen werk en dat van anderen. 

In deze drie lessen portretschrijven krijg je ruimte om te proberen en reflecteren. De lessen zijn interactief, de oefeningen kort en afwisselend, zodat je in korte tijd veel schrijfkilometers kan maken. De volgende oefeningen komen aan bod:

  • iemand zo objectief mogelijk beschrijven

  • iemand levensecht beschrijven door details, contrast en beeldspraak

  • een scène schrijven over iemand die je dierbaar is

  • een zelfportret schrijven

Deze cursus is eerder praktisch dan theoretisch, maar schrijfprincipes worden altijd uitgelegd. We bespreken voorbeelden (van elkaar en van ervaren schrijvers), je bepaalt zelf waar je wel en niet feedback over krijgt en voor de diepzeeduiker heb ik elke week een inspirerende leestip.

Bij voldoende animo organiseer ik later in het jaar een korte vervolgcursus waarin je oefent in het schrijven van een portret op basis van een interview.

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die het geschreven portret op een speelse en veilige manier wil onderzoeken en is bijvoorbeeld interessant als je:

  • al fictie of non-fictie schrijft en zoekt naar nieuwe invalshoeken

  • in een concreet genre wilt beginnen met schrijven

  • eenmalig een portret wilt maken, bijvoorbeeld voor een uitvaart, jubileum of huwelijk

  • in je rol van uitvaartspreker of trouwambtenaar regelmatig (ceremoniële) portretten maakt en nieuwe stijlmiddelen bewust(er) wilt inzetten

  • in je beroep als geestelijk verzorger, maatschappelijk werker of psycholoog met nieuwe, meer literaire instrumenten over je doelgroep wilt denken en schrijven

  • in je vak als copywriter zoekt naar artistieke invalshoeken voor zakelijke portretten

Schrijfervaring is niet vereist. Er is ruimte voor 4 - 10 deelnemers.

Wanneer?

Voor deze cursus zijn momenteel nog geen data bekend. De volgende editie zal ten vroegste plaatsvinden in het voorjaar van 2025.

 

Inschrijven 

Inschrijven voor deze cursus is nog niet mogelijk. Wil je graag op de hoogte blijven van volgende cursusdata? Laat je gegevens dan hier achter.

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt binnen een week een bevestiging. Hou je inbox in de gaten!

Wat zeggen deelnemers?

Elske zorgt dat iedereen aan bod komt, zij zorgt dat de zwijgers ook spreken. Ik vind het mooi hoe zij ons in een aangename flow bij de zaken houdt. 

Hendrik

Elske luisterde met haar hele lichaam naar onze vragen, alsof al de rest verbleekte. Ze laat je meteen thuis voelen. 

Liza

De opbouw doorheen de 5 lessen werkte goed. Goed dat we inzoomden op drie concrete stijlfiguren en daar steeds op terugkwamen. Ook bijzonder interessant om verschillende werkwijzen bij het schrijven te leren kennen (vrij schrijven - de zintuigen). De uitgebreide feedback bij de huiswerkopdrachten was ontzettend leerrijk. De leestips vond ik ook erg leuk, om (creatieve) toepassingen uit de praktijk te leren kennen.

Edith

Mooi opgebouwd, objectieve en constructieve feedback op de oefeningen, ruimte voor individuele feedback, oog en aandacht voor elke cursist ongeacht het niveau van de technische vaardigheden

Michaël

Ik ben beginnend schrijver en kan al wat zakelijk en commercieel schrijven (bv. webcopy). Deze cursus met een meer beschrijvende, literaire invalshoek was daar een hele mooie aanvulling voor.

Edith

Ik ben gelaafd en gevoed door de cursus portetschrijven. Merci!

Melanie

Wat ik het waardevolst vond was informatie over de invalshoeken om een portret te schrijven en de variatie in werkvormen tijdens de lessen. Je open benadering tijdens de lessen is heel stimulerend om te durven schrijven. Inspirerend is ook de rijkdom aan teksten die worden gedeeld in de groep.  

Dorien

Ik heb geleerd om eraan te beginnen, ook met behulp van free writing. En ik heb geleerd dat ik nog veel moet leren :-)

Lia

Ieder mens is het waard om eens beschreven te worden; het heeft mijn nieuwsgierigheid en interesse in het verhaal van de ander nog meer verdiept. 

Conny

bottom of page